Monday 17 March 2014

Herr Troimmann

Είστε ποδοσφαιριστής. Ταλαντούχος και με πολλά προσόντα. Τα καταφέρατε και πήρατε μεταγραφή σε ομάδα επιπέδου Champions League.

Επαναπαυθήκατε όμως – απο φτωχός και άσημος γίνατε  σε μια νύχτα πάμπλουτος και πολύ διάσημος. Ξενύχτια, ποτά, τσιγάρα κλπ σας φέρανε πίσω σε φυσική κατάσταση. Παρόλα αυτά, λόγο ταλέντου και καλού χαρακτήρα οι συμπαίκτες σας σας στηρίζουν και τρέχουν λίγο παραπάνω για να καλύψουν τα κενά σας και σας λένε ευγενικά να αλλάξετε. Εξάλλου η ομάδα είναι τόσο καλή που κερδίζει συνεχώς και δεν υπάρχει μεγάλη πίεση σε εσάς. Εσείς που και πού κάνετε κάποια προσπάθεια αλλά μετά από λίγο η έλξη τις καλοπέρασης σας παρασέρνει και ξαναγυρνάτε στις παλαιές καλές σας συνήθειες. 

Η κατάσταση χειροτερεύει – οι άλλες ομάδες ενισχύονται, οι συμπαίκτες σας έχουν αρχίσει να βαριούνται να σας καλύπτουν συνεχώς και τα κενά που αφήνετε στον αγώνα είναι μεγάλα που η ομάδα κινδυνεύει να χάσει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο.

Έτσι μια ωραία πρωία σας φωνάζει ο Πρόεδρος με τον προπονητή και σας ανακοινώνουν τα εξής : «Η μπαίνεις σε ένα πρόγραμμα σκληρής προπόνησης για να καλύψεις όλο το χαμένο έδαφος και να φτάσεις τους συμπαίκτες σου η φεύγεις και πας να παίξεις σε ομάδα Β’ Εθνικής».

Πας σπίτι συντετριμμένος. Κοιτάς τον εαυτό σου στο καθρέφτη και βλέπεις ένα πλαδαρό και παχύ σώμα - πώς θα φτάσεις τους άλλους που είναι στεγνοί και αδύνατοι ;; Ναι έχεις ταλέντο και ξέρεις μπάλα αλλά τίποτα δεν μπορεί να πιάσει στον αγωνιστικό χώρο όταν έχεις να κουβαλήσεις καμιά 20ριά κιλά παραπάνω.

Σκέφτεσε – να πάω Β’ Εθνική και να παίζω την μπαλίτσα που ξέρω χωρίς πολλά ζόρια  ή να μείνω Champions League ;

Η λογική υπερισχύει και απαντάτε καταφατικά στον προπονητή. Αυτός, χαρούμενος που δεν θα διαλύσει την ομάδα, σας αναθέτει σε ένα ειδικό προπονητή – τον φοβερό και τρομερό Herr Troimmann.

O Herr T. σας αρχίζει με μια θεραπεία σόκ – τέρμα τα φαγητά, τέρμα τα ξενύχτια, πολύ προπόνηση. Η κούρα αυτή είναι ομολογουμένως πολύ σκληρή και ίσως πιο σκληρή από ότι χρειάζεται. Οι συμπαίκτες σας ψιλοχαίρονται να σας βλέπουν να ιδρώνετε στον στίβο, το ίδιο και ο Πρόεδρος αφού η σκληρή του μεταχείριση προς εσάς  δίνει ένα μάθημα εμμέσως όχι μόνο στους άλλους παίκτες  αλλά και στους μελλοντικούς που θα έρθουν – αν θες να παίξεις εδώ πρέπει να είσαι προπονημένος !!!

Δεν είναι εύκολο να περάσετε από το ένα άκρο στο άλλο και εκτός από τον εαυτό σας έχουν αρχίσει να παραπονιούνται και άλλοι. Ο ταβερνιάρης της γειτονιάς, ο μπάρμαν, ο μαιτρ στο μπουζουξίδικο σας χάσανε και μαζί με εσάς και τα λεφτά σας. Κάθε φορά που σας βλέπουν σας αρχίζουν «Τι βλακείες είναι αυτές που σε έβαλαν να κάνεις, εσύ είσαι ο καλύτερος δεν χρειάζεστε αυτά τα μέτρα, σε ζηλεύουν και θέλουν να σε εξοντώσουν, φύγε από την ομάδα αυτή και πήγαινε σε μια άλλη που σε παρακαλάνε» και άλλα.
Ευτυχώς ξέρεις το καλό σου και συνεχίζεις την προσπάθεια. Ακόμα δεν έχεις πειστεί 100% για τις μεθόδους του Herr αλλά ξέρεις ότι δεν έχεις επιλογή αν θες να συνεχίσεις να παίζεις στην ομάδα.

Ανεβαίνεις στην ζυγαριά μετά από τόσο καιρό βλέπεις ότι έχεις χάσει αρκετά κιλά. Κοιτάς στον καθρέφτη και βλέπεις την μπάκα να έχει μικρύνει. Ακόμα δεν μπορείς να τα μεταφράσεις αυτή την προσπάθεια σε αποτέλεσμα στον αγωνιστικό χώρο γιατί είσαι εξαντλημένος από την υπερπροσπάθεια. Αυτό δίνει τροφή στους «δικούς σου» - «Τόση προσπάθεια και είσαι χειρότερος από πριν» σου λένε.

Η «θεραπεία» σε έχει κουράσει όμως. Μαθαίνεις ότι στο μαγαζί που πήγαινες έχει νέο καταπληκτικό πρόγραμμα ενώ η ταβέρνα έφερε νέο μάγειρα και θές οπωσδήποτε να πάς να τα δοκιμάσεις. Εξάλλου έχεις χάσει αρκετά κιλά, μια μερίδα με απ’ όλα δεν θα κάνει δα και καμιά ζημιά.

Ο Herr είναι κάθετα αντίθετος. Raus Raus φωνάζει ......, ο Πρόεδρος αν και σε καταλαβαίνει και βλέπει με συμπάθεια την επιθυμία σου πιστεύει αυτά που του λέει ο Herr – «αν τον αφήσουμε να πάει στην ταβέρνα δεν θα περιοριστεί σε μία μερίδα αλλά θα φάει όλο το μαγαζί.....πρέπει να συνεχίσει σκληρά !!»

Κάπου εδώ φτάσαμε – πρέπει να συνεχίσετε την προσπάθεια αλλά θέλετε και ένα καλό λόγο, μία επιβράβευση για τα μέχρι τώρα κατορθώματά σας. Τόσο καιρό βλέπατε μόνο το μαστίγιο – τώρα πρέπει να δείτε και λίγο καρότο.

Ελπίζω αυτά να τα δει και ο Herr ….




No comments:

Post a Comment