Sunday 25 August 2013

Περί ΦΠΑ

Μερικές διευκρινήσεις σχετικά με τον ΦΠΑ γιατί με αυτά που ακούμε τον τελευταίο καιρό θα τρελαθούμε:

Ο ΦΠΑ είναι ένας φόρος που βαρύνει τον τελευταίο / τελικό καταναλωτή. Ένα προϊόν / υπηρεσία κοστολογείτε από τον πάροχό του προς 100 και μετά προσθέτει τον ΦΠΑ τον οποίον τον εισπράττει και τον αποδίδει στο δημόσιο. Ο τελικός πάροχος έχει ένα μικρό χρηματοοικονομικό όφελος γι αυτή του την εξυπηρέτηση προς το δημόσιο (στην ουσία κάνει τον φοροεισπράκτορα).

Ο πάροχος αυτός για να κοστολογήσει το προϊόν του λαμβάνει υπόψιν τα έξοδά του και βάζει ότι κέρδος θέλει. Μέσα στα έξοδά του ΔΕΝ λαμβάνει υπόψιν τον ΦΠΑ. Έξοδα όπως ΔΕΗ, ΟΤΕ, αγορές κλπ τα οποία επιβαρύνονται με ΦΠΑ, τον ΦΠΑ αυτόν ο πάροχος τον αφαιρεί από τον ΦΠΑ που έχει μαζέψει και πληρώνει στο κράτος την διαφορά.

Δηλαδή ο ταβερνιάρης δεν θα αγοράσει το κρέας στην ίδια τιμή με εμένα και εσένα - εκτός του ότι αγοράζει με τιμές χονδρικής, θα το κοστίσει 23% λιγότερο γιατί θα εκπέσει τον ΦΠΑ στις αγορές του. 

Πέραν όμως τις έκπτωσης ΦΠΑ στις αγορές μεγάλο ποσοστό ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρηματιών χώνουν στα έξοδα τις εταιρίας και προσωπικές δαπάνες για τις οποίες θα πάρουν πίσω τον ΦΠΑ - από τηλεφωνικές συσκευές, κομπιούτερς, επιπλάκια και άλλα μικροέξοδα που ενώ για τον μισθωτό αυτά θα πρέπει να τα αποκτήσει από το φορολογημένο του εισόδημα και να πληρώσει ΦΠΑ, ο επιχειρηματίας θα τα εκπέσει από τα έξοδά του και θα συμψηφίσει τον ΦΠΑ - τώρα αν αναρωτηθείτε "θα τον πιάσει ο έλεγχος" θα σας πω και το άλλο με τον Τοτό.

Ο ΦΠΑ είναι ο φόρος μας, που τον δίνουμε στον επιχειρηματία για να τον δώσει στο κράτος και η μη απόδοσή του είναι κλεψιά - δεν χωρά καμία δικαιολογία και ειδικά από εκλεγμένους. Θα μπορούσα να δεχτώ την μη απόδοσή του αν και εφόσον ολόκληρη η μικρή επιχείρηση μπορούσε να βγεί από τον καθεστώς του ΦΠΑ που θα σήμαινε όμως ότι θα επιβαρυνόταν ίδια το ΦΠΑ των αγορών τις - το θέλουν αυτό ;;
  

No comments:

Post a Comment